Appelsinia – Festivalkroa 2017

Torsdag 07. september kl 19.00 Legg til kalender
Priser
  • Gratis adgang.

Appelsinia-festivalkroa 2017: Poesi i prosalongen*. Velkommen til en opplevelse som alle lærere, formidlere, bibliotekarer, voksne som leser for barn og unge bør få med seg.

Da jeg leste min sønns pensumbok, forstod jeg hvorfor han ikke likte norskfaget,» skrev NRKs litteraturkritiker Knut Hoem på ytring.no i vinter. Og utløste heftig debatt.

Hvordan står det til med norskfaget og læremidlene? Stemmer det, som Hoem skrev i sin kommentar, at «skjønnlitteratur, altså den store kilden til leseglede hos barn, er skjøvet helt bakerst i boken»? Er bøkene barna våre får utdelt, «en innføring i abstrakte leseteoretiske begreper?»

På årets festivalkro har vi valgt å zoome oss inn på den smale litteraturen – poesien og sakprosaen. Barn elsker regler, dikt og vers som rimer; poesien må kunne betegnes som en av de første store kildene til leseglede – og spesielt sakprosaen har vist seg å vekke leselyst hos gutter.

Vi har invitert nettopp Knut Hoem til å delta i en panelsamtale om norskformidling i grunnskolen med fokus på poesi, sakprosa og leseglede.

I første akt vil Appelsinia-forfatterne Aina Basso, Ruth Lillegraven og Thomas Marco Blatt lese utdrag og dikt fra sine egne utgivelser, hhv. fra faktaboken Heksejakt og diktsamlingene Eg er eg er eg er og Bror, søster.

Etterpå vil litteraturkritiker Anne Schäffer slå an takten i panelsamtalen med et kort foredrag om diktbøker for unge som utgis i Norge i dag, om lyrikken og bildene – som en mulighet til å fornye formidlingen av poesi oppover i klassetrinnene, i klasserommet og i lærebøkene.

Etter pausen vil Hoem og poetene Basso og Lillegraven ta plass i panelet. Der får de også selskap av adjunkt Kristoffer Høimyhr Skaate, som er en lidenskapelig litteraturinteressert norsklærer fra Gjerpen ungdomsskole i Skien.

Samtaleleder er Anne Schäffer.

Velkommen til en aften med underholdende kompetanseheving som alle lærere, formidlere, bibliotekarer, voksne som leser for barn og unge bør få med seg.

*Prosalonger er litterære kvelder der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.

 

Aina Basso (f. 1979) debuterte i 2008 med ungdomsromanen Ingen må vite. I 2012 kom ungdomsromanen Inn i elden, som ble nominert til Brageprisen, Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk Råds Pris for beste barne- og ungdomsbok 2013. Basso skriver også romaner for voksne, er utdannet historiker og bor i Oslo. 

Thomas Marco Blatt (f. 1980). fikk Vesaas Debutantpris i 2006 for diktsamlingen Slik vil jeg måle opp verden og er nominert til Ungdommens Kritikerpris i 2017 for romanen Varsjøen. Han har også gitt ut to diktsamlinger til.

Knut Hoem (f. 1970) er en norsk litteraturkritiker og litteraturanmelder i NRK, der han i dag leder radioprogrammet Kulturhuset på P2 sammen med Siss Vik og Kristian Bendiksen. 

Ruth Lillegraven (f. 1978) debuterte med Store stygge dikt i 2005. I 2011 kom romanen Mellom oss og to år senere diktsamlingen Urd. Denne boken vant Brageprisen 2013 i klassen for skjønnlitteratur. Året etter kom diktsamlinga Manilahallen, og i 2016 kom Sigd. I 2016 gav Lillegraven ut sin første diktsamling for barn, Eg er eg er eg er.

Anne Schäffer (f. 1957) er frilansjournalist, kunst- og litteraturkritiker. Litteraturanmelder i Vårt Land, Littkritikk.no, Barnebokkritikk.no, Periskop.no og i Tara. Medlem av kulturdepartementets jury for barne- og ungdomsbøker (juryleder i 2014). Tidligere: Redaktør i NUMER tidsskrift for tegning, illustrasjon og bokkunst (2010-2015). Litteraturanmelder i Bergens Tidende, 1996-2016) leder i Norsk kritikerlag (2009-2012). Årets litteraturkritiker i 2007.

Kristoffer Høimyhr Skaate (f. 1985) fra Skien. Han er adjunkt ved Gjerpen ungdomsskole og underviser i norsk. Tidligere har Skaate sittet i Ibsenforbundets styre.

Arr. er et samarbeid med Appelsinia, Diktets venner og NFF.

Peer Gynt-salen. Dørene åpnes kl. 18.30.

Arrangementet er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Skien, Appelsinia, Diktets venner og NFF.

Sesongkort

Det vil også denne sesongen være mulig å kjøpe sesongkort til alle Litteraturhusets arrangement. Du får billetter til hele 9 ulike arrangement for kr 750 (full pris er kr 950). 

Bli medlem

Som medlem av Litteraturhuset i Skien er du med på å støtte deres arbeid.  Medlemskapet koster kr 50 og følger skoleåret og gjelder altså for høst- og vårsesong.

NB! Kvittering for kjøp av medlemskap over nett, kan byttes inn i fysisk medlemskort ved Ibsenhusets billettkontor.

Vi advarer våre kunder

Billettkontorets åpningstider

Hverdager: 12-19
Lørdager: 11-14

Ellers 2 timer før forestilling

Telefon 35 90 54 90

Gi en kulturopplevelse i gave.

Lørdager kl. 12 - 13
Gratis adgang
Se vårens program

Hedvigs hybel

Møteplassen på Ibsenhuset for deg som er ung. Les mer.

Skiens kunstforening har tilholdssted i Ibsenhusets hovedfoaje. Besøk deres nettsider her. 

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. LES MER

TripAdvisor

Advokatfirmaet Wexels

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

<<
Hide >>