Folkevogn

Torsdag 04. oktober kl 19.30 Legg til kalender
Priser
  • Ordinær: 250,-

Har du noen gang hørt hardingfele som spiller indisk klassisk musikk eller sarod som spiller norsk folkemusikk? Ikke akkompagnert av en jazz-trommis som tilfører psykedelisk mystisisme! Denne konserten byr på en unik sammensmelting mellom indisk klassisk musikk og norsk folkemusikk.

Sammensmelting

Musikalsk blir denne konserten en sammensmelting av indisk klassisk musikk og norsk folkemusikk. Enkelte likheter finnes innenfor disse sjangrene, som for eksempel læremester/guru-elevtradisjon, resonansstrenger og at musikken er ikke er nedskrevet i noter. 

Indisk klassisk musikk

Indisk klassisk musikk har sine røtter i meditasjonsmusikk, og blir henvist til allerede i de eldste hinduistiske skrifter. De forskjellige melodiene (ragaer) som er tids- og sesongavhengige, sies å påvirke forskjellige deler av kroppen og sinnet.

Klassisk indisk musikk har et av de mest komplekse og komplette musikksystemer i verden. Lik vestlig klassisk musikk blir oktaven delt i tolv halvnoter og syv basale noter, men i klassisk indisk musikk er ikke notene temperert slik de er i vestlig klassisk musikk. I tillegg omfatter den mikrotonalitet i et system der oktaven deles i 22 deler, og ulike avanserte polyrytmiske mønstre.

Norsk Folkemusikk

Dette er tradisjonsbundet musikk, gjerne uten kjent opphavsmann. Folkemusikken utvikler seg gjennom overlevering fra en utøver til en annen, og ble ikke skrevet ned og dokumentert før i det 19. og 20.-århundre.

Den norske folkemusikken oppsto i, og var en del av, det gamle bondesamfunnet. Innenfor denne kulturelle rammen var det bruk for de ulike sjangrene i tilknytning til arbeid og fest. En del instrumenter var sesongavhengige, slik som seljefløyta. Mange slåtter kom til å være knyttet til fortellinger og sagn, og det har vært hevdet at noen av dem hadde rituelle betydninger og kunne være riktig gamle. 

Musikerne

Sudeshna Bhattacharya – Sarod
Hans P. Kjorstad – Hardingfele 
Michaela Antalova – Trommer

     
 

Sudeshna Bhattacharya: Sarod-maestro og musiker i den rike tradisjonen av Nord-indisk klassisk musikk (tradisjonell musikk). Hennes instrument er sarod som hun studerte under en av den største sarod-maestroene gjennom hele historien, legenden Ustad Amjad Ali Khan. Sudeshna hadde sin første europaturne i 1999 gjennom Belgia, Sveits, Frankrike, Sverige og Norge. Denne introduksjonen til det europeiske publikum i førte til en tiårs kontrakt med kulturdepartementet i Frankrike. Sudeshna bor nå i Norge, hun er universitetslektor og foreleser for masterstudenter ved Norges musikkhøgskole, i tillegg fortsetter å reise rundt i verden på turne.

     
 

Hans P. Kjorstad: Kreativ felespiller som er en aktiv deltaker i både folkemusikkmiljøet og improvisasjonsmiljøet i Norge. Turnerer internasjonalt med band som Kjorstad Brothers, Vassvik, Miman, Billy Meier og andre.

     
 

Michaela Antalova: Trommer/Cajun Trommeslager fra Slovakia. For øyeblikket studerer hun improvisasjons/jazz-musikk ved Norges musikkhøgskole. Hun gjør solo-opptredener og samarbeider med andre i flere forskjellige band både i Tsjekkia, der hun bodde tidligere, og Norge. Så langt har hun spilt inn to album med egen musikk.

     

 

 

 

Peer Gynt-salen, småbord og salg fra baren

Vi advarer våre kunder

Lørdager kl. 12 - 13
Gratis adgang
Se høstens program her.

Gi en kulturopplevelse i gave.

Skiens kunstforening har tilholdssted i Ibsenhusets hovedfoaje. Besøk deres nettsider her. 

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. LES MER

TripAdvisor

Advokatfirmaet Wexels

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

<<
Hide >>