LiS: Hvorfor blir vi aldri ferdig med krigen?

Onsdag 18. oktober kl 19.00 Legg til kalender
Priser
  • Gratis adgang

Litteraturhuset i Skien inviterer til Prosalong*: Hvorfor blir vi aldri ferdige med krigen? Nina Drolsum Kroglund og Jorunn Sem Fure i samtale med Guri Hjeltnes.

Bøker om andre verdenskrig

Bøkene om andre verdenskrig slutter ikke å flomme ut på markedet. Fra 1945 til 1995 handlet hver femte sakprosabok utgitt her til lands, om andre verdenskrig. 

Er tendensen at det graves frem stadig flere fakta, noe som og gir et mer utfylt og detaljert bilde (glemte helter og ofre og forbrytelser som nå trekkes frem), eller ser vi noen mer omfattende forsøk på omfortolking av historien om krigen?

Medvirkende 

Nina Drolsum Kroglund er en forfatter som har utgitt flere bøker om andre verdenskrig, blant annet Hitlers norske hjelpere (2010) og Hagelin. Quislings høyre hånd (2016). 

Det norske rettsoppgjøret etter krigen var det mest omfattende i Europa, helt nøyaktig ble 92 805 mennesker siktet for landssvik. 633 nordmenn per 100 000 ble dømt til fengselsstraff; prosentvis nesten dobbelt så mange som i Danmark. I Hitlers norske hjelpere redegjør Drolsum Kroglund redegjør om skyld og uskyld under okkupasjonen. Biografien om Hagelin avdekker forholdene rundt Albert Viljam Hagelin, som i årene før 1940 bodde i Tyskland, var skuespiller, spekulant og forretningsmann. I månedene før andre verdenskrig skaffet han Vidkun Quisling avgjørende kontakter i Hitlers parti, og han sørget for at Quisling fikk møte Adolf Hitler i desember 1939. I boken spør Kroglund: Hvordan klarte Hagelin, helt uten erfaring fra norsk politikk, å få Hitler til å satse på Quisling? Hva var hans mål, og hvordan kunne han få en slik avgjørende posisjon?

 

I denne prosalongen møter Kroglund Skiens egen Jorunn Sem Fure, som er direktør ved Telemark Museum. Hun har doktorgrad i historie fra Universitetet i Bergen, har blant annet vært forsker og foreleser ved Universitetene i Oslo og Bergen, gjesteprofessor ved Humboldt Universitetet i Berlin. Sem Fure har utgitt boken Universitetet i kamp 1949-1945 (2007) om nazifiseringen av Universitet i Oslo og har skrevet boka Jakten på Germania - Fra nordensvermeri til SS-arkeologi sammen med Terje Emberland.

 

Samtalen ledes av Guri Hjeltnes, historiker og journalist, og direktør ved Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter (HL-senteret). Hjeltnes har det siste året skrevet flere artikler og kronikker om historiene som ennå ikke har blitt fortalt om krigen og okkupasjonen. Hun spør blant annet: Hvilke historier trenger vi? Hva mangler det av ennå ikke fortalte fortellinger?

 

* Prosalonger er litterære kvelder der Litteraturhuset i Skien med støtte fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening setter søkelyset på aktuelle bøker eller trender i sakprosasjangeren.
Peer Gynt-salen. Dørene åpnes kl. 18.30.

Bli medlem

Som medlem av Litteraturhuset i Skien er du med på å støtte deres arbeid. Medlemskapet koster kr 50 og følger skoleåret og gjelder altså for høst- og vårsesong.

NB! Kvittering for kjøp av medlemskap over nett, kan byttes inn i fysisk medlemskort ved Ibsenhusets billettkontor.

Vi advarer våre kunder

Billettkontorets åpningstider

Hverdager: 12-19
Lørdager: 11-14

Ellers 2 timer før forestilling

Telefon 35 90 54 90

Gi en kulturopplevelse i gave.

Lørdager kl. 12 - 13
Gratis adgang
Se vårens program

Hedvigs hybel

Møteplassen på Ibsenhuset for deg som er ung. Les mer.

Skiens kunstforening har tilholdssted i Ibsenhusets hovedfoaje. Besøk deres nettsider her. 

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. LES MER

TripAdvisor

Advokatfirmaet Wexels

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

<<
Hide >>