Ola Kvernbergs "Steamdome"

Tirsdag 30. oktober kl 20.00 Legg til kalender
Priser
 • Ordinær: 375,-
 • Medlemmer av Skiensjazzdraget: 325,-

Noen togreiser er råere enn andre, Steamdome er en av dem. De første to stasjonene på reisen er Trondheim Jazzfestival og Moldejazz – etterhvert ankommer Ola Kvernberg og hans eminente musikere Ibsenhuset.

Prosjektet Steamdome

De to ovennevnte festivalene har i samarbeid bidratt til å realisere prosjektet Steamdome som fikk urframføring i Trondheim og blir en del av Ola Kvernbergs konsertrekke som Artist In Residence på Moldejazz.

Tittelen på Ola Kvernbergs nyeste prosjekt er ikke tilfeldig valgt. Steamdome er rendyrket perkussiv musikk. Progressiv og brutalt fremadstormende som et løpsk tog. Livsbejaende, surrealistisk og svulmende som Sergio Leones spaghettiwesterns.

Ola Kvernbergs forrige utgivelse, suiten The Mechanical Fair, ble med sin særegne miks av klassisk og rytmisk musikk omtalt som "et mesterverk" og "den beste filmen du ikke får se i år" da den ble utgitt i 2014. Steamdome skifter spor og raser inn i et landskap hvor rytmemønstre, puls og groove dominerer. Sjangeren "fenalårswestern" ble brukt for å beskrive den orkestrale forløperen. Beskrivelsen passer muligens enda bedre nå. Med tre av landets mest nyskapende trommiser ombord, byttes buer, strenger og harpiks ut med stikker, metall og og et vell av trommer. Steamdome damper av visuell energi. Musikken snor seg mellom steile klipper, enorme panorama, krappe svinger, stup og nattlandskap hvor det eneste holdepunktet du har, er den suggerende rytmen fra et tog som aldri stanser.

Ola Kvernberg har under arbeidet med Steamdome latt seg inspirere av blant andre Fela Kuti, Ennio Morricone, Weather Report, Nigeriansk folkemusikk ("Ogene"), Todd Terje og Nils Petter Molvær.

 • – Det renner en voldsom musikalitet og dirrende dansbar rytmefølelse gjennom Ole Kvernbergs årer og strenger. Heldigvis for oss klarer han å omforme denne indre kreative uroen til overdådige verk som dette. (VG 5/6)
 • – Igjen utviser Kvernberg, felespiller uten grenser, nytenkning og skyhøyt ambisjonsnivå. (Dagsavisen 5/6)
 • – Steamdome er et breialt progrock-leflende beist av et album. (Trønder-Avisa 5/6)
 • – Det Kvernberg gir oss med denne ofte voldsomme utblåsninga, er en maktdemonstrasjon. (Romsdals Budstikke 5/6)
 • – Vi farer gjennom voldsomme emosjonelle landskap, og med utstrakt bruk av forløsende durakkorder og suggererende dynamiske grep er det som en berg- og dalbanetur i kordfløyel, der det ene høydepunktet avløser det andre. (Jazznytt)
 • – En amalgam av 70-tallsreferanser som strekker seg fra Fela Kuti via Ennio Morricone til Pink Floyd og videre, men som gjennom et skyhøyt energinivå og tilstedeværelse vil tilfredsstille alle som finner glede i musikk å nikke rytmen til. (Morgenbladet)
 • – Fela har fått en ny låt. (Audun Vinger/DN)
 • – Hvordan ville det låte om Ennio Morricone skulle skrive klubbmusikk? (Hamar Arbeiderblad 5/6)
 • – På Ola Kvernbergs nye album trer du om bord på et fresende damplokomotiv som ikke har tenkt å stoppe med det første. (Gaffa)

Besetning

Ola Kvernberg har håndplukket et hardtslående maskineri av musikere til Steamdome. Lokomotivet drives framover av trommisene Erik Nylander (Mechanical Fair, Liarbird), Børge Fjordheim (Morten Abel, Sivert Høyem, Monica Heldal) og Hans Hulbækmo (Broen, Atomic, Moskus) sammen med bassist Nikolai Hængsle Eilertsen (BigBang, Elephant9, Band of Gold). Foruten Ola Kvernberg selv på fele, bratsj m.m. sørger gitaristen og altmuligmannen Øyvind Blomstrøm (El Cuero, Odd Nordstoga, Stein Torleif Bjella), den nytenkende organisten Daniel Buner Formo (Trondheim Jazzorkester, Kobert, Formo Tre & Metall), lydmann Tor Breivik og lysdesigner Ingrid Skanke Høsøien for at alt går på skinner.

Ola Kvernberg

Ola Kvernberg er en av Norges mest profilerte jazzmusikere og høster anerkjennelse langt utover landets grenser som musiker, bandleder og komponist.

– Det er pt ingen jazzfiolinist i verden som matcher Ola Kvernbergs skaperkraft som komponist, arrangør og utøver, skrev Dagbladets Terje Mosnes i anmeldelsen av "Northern Tapes" i 2013. Etter debuten i 2000 har Ola stått i spissen for åtte plater, vært bidragsyter på over femti, og komponert filmmusikk til sju filmer. Han mottok Spellemannprisen for "Liarbird" i 2012, Amandaprisen og Kanonprisen for filmmusikken til "Jag Etter Vind" i 2013, og ble i 2014 nominert til nok en Spellemannpris (The Mechanical Fair), Kanonprisen og internasjonale Grand Scores for beste filmmusikk (Two Raging Grannies).  Han er også kjent for samarbeid med bl.a. Trondheim Jazzorkester, Stian Carstensen, Mathias Eick, Joshua Redman, Grand General, Jimmy Rosenberg, Kristoffer Lo, Motorpsycho, Pat Metheny, Hot Club de Norvége, Thomas Dybdahl og Odd Nordstoga.

 

Ibsenhusets Peer Gynt-sal, småbord og salg fra bar
Arrangør: Ibsenhuset og Skiensjazzdraget
Foto: Andre Løyning

Vi advarer våre kunder

Lørdager kl. 12 - 13
Gratis adgang
Se høstens program her.

Gi en kulturopplevelse i gave.

Skiens kunstforening har tilholdssted i Ibsenhusets hovedfoaje. Besøk deres nettsider her. 

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. LES MER

TripAdvisor

Advokatfirmaet Wexels

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

<<
Hide >>