Suzanne Brøgger

Onsdag 25. april kl 19.00 Legg til kalender
Priser
  • Ordinær: 175,-
  • Student: 90,-
  • LiS-medlem: 125,-

Litteraturhuset i Skien presenterer en høyst levende legende – forfatteren Suzanne Brøgger. 

Levende legende

Suzanne Brøgger har skrevet nærmere 30 bøker som er oversatt til 20 språk. Vigdis Hjorth mener at hun er et unikt feminist-ikon. Og Hanne Ørstavik mener at hun er en aristokratisk diva i litteraturen. Det som iallfall står fast, er at Brøgger ved to anledninger har blitt nominert til Nordisk Råds litteraturpris og at hun spiller helt spesiell rolle både i nordisk litteratur- og kvinnehistorie.

Det er en stor ære for Litteraturhuset i Skien å få besøk av denne danske, høyst aktuelle forfatteren.

#metoo

På litteraturhuset i Oslo tidligere i år påpekte litteraturkritiker Mari Nymoen at Brøgger har drevet sin egen #metoo-kampanje i flere tiår.

– #metoo handler om makt. Vi må se på strukturene. Potensialet ligger i at vi kvinner må komme i kontakt med vår egen kraft, repliserte Brøgger.

En lang forfatterkarriere

Suzanne Brøgger (f. 1944) skriver om kvinnerollen, intimiteten og seksualitetens grenser. Og det har hun gjort gjennom 45 år med store endringer i hva det vil si å være kvinne. Forførelse og forandring er yndlingsbegreper i det tidlige forfatterskapets erotiske livsfilosofi. Brøgger debuterte i 1973, med essaysamlingen Fri os fra kærligheden, som kritiserte kjernefamilien og den vestlige kulturs livsform og var et oppgjør med stramme tøyler og konvensjoner. Fra denne perioden i Brøggers forfatterskap er det nok romanen Creme Fraiche fra 1978 som er best kjent her til lands.

Gjennom årene har Suzanne Brøgger levert sine oppgjørsbøker over tiårene som ble borte (Brygg, 1982 og Kvelstoff, 1991) – bøker som kan sies å være forfatterskapets røde tråd. Seid(2001) tar for seg 1990-årene og ble innstilt til Nordisk Råds Litteraturpris da den kom på dansk. Her er kulturpessimisme i sin mest lystige og konstruktive form, litterære portretter, reisebeskrivelser, samtaler med blant annet Dronning Margrethe og en kvinnelig palestinsk opprører, hverdagsnære betraktninger. Alt servert med stor kunnskap, intelligens og originalitet.

I mars 2017 kom romanbiografien Koral, der er en forkortet og nykomponert gjenutgivelse av trilogien Creme Fraiche, Ja og Transparence.

Omelette norvégienne

Våren 2018 er Suzanne Brøgger atter bokaktuell med Omelette norvégienne, som ifølge Kagge forlag er Suzanne Brøgger på sitt beste – leken og overraskende, alltid med et skarpt blikk for det politiske og det dypt menneskelige. Med sitt danske utenfrablikk har Suzanne Brøgger reist til Norge i et forsøk på å undersøke hvem vi nordmenn er. Hun møter norske kunstnere, forfattere og tenkere og diskuterer flyktningproblematikk, Syria-farere, virkelighetslitteratur, generasjon prestasjon, oljekrisen, 22. juli og tv-serien SKAM i sitt forsøk på å gripe Norge. Underveis blir vi også tatt med på litterære drøftinger av Holberg, Ibsen, Blixen, Undset og Hamsun.

«Den norske gren fra mitt nordiske tre var falt av. Så jeg måtte bryte opp fra det danske bondeland og ta avsted for at sette den på igjen - eller finne en ny,» har Brøgger uttalt.

Det er ennå uvisst hvem som kommer til å intervjue Brøgger; vi kommer tilbake med nærmere info.

 

Suzanne Brøgger er fotografert av Ketil Olav Sand.

 

Dovregybbens hall
Dørene åpnes kl. 18.30

Medlemskap

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. 

 Ut av glemselen: Gunnar Knudsen – en politiker som la grunnlaget for det moderne Norge! For mer informasjon og påmelding, trykk her.

Lørdager kl. 12 - 13
Gratis adgang
Se høstens program her.

Gi en kulturopplevelse i gave.

Skiens kunstforening har tilholdssted i Ibsenhusets hovedfoaje. Besøk deres nettsider her. 

Vil du støtte Litteraturhuset i Skien? Bli medlem, og gi folka bak Litteraturhuset et skikkelig løft i arbeidet! Medlemskapet gjelder for én sesong og innebærer noen eksklusive medlemsfordeler, deriblant rabatt på billetter. LES MER

TripAdvisor

Advokatfirmaet Wexels

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.

<<
Hide >>