Litteraturhuset 15 år — dag 1: Bursdagsfest

Når

Onsdag 16. oktober, kl. 19.00

Hvor:

Peer Gynt, småbord

Priser:

fra 100,- til 215,-

Litteraturhuset 15 år — dag 1: Bursdagsfest

Litteraturhuset i Skien (LiS) er 15 år som litteraturhus, og 15 år som byens litteraturscene. LiS skal markeres og feires og gjerne med deg til stede!

Feiringen blir over 2 kvelder. Du kan bli med på en av dem, eller på begge (ulikt program på de to kveldene). 

Dag 1:

Vorspiel for medlemmer
Litteraturhushistorien på 15 min med gründerne Helle Riis og Merete Franz
Litteraturhistoren, fra Snorre til Skaranger, med Janne Stigen Drangsholt
Stemmer fra Telemark: Edy Poppy, Frederik Svindland og Elin Eika Bringa
Nachspiel på Lundetangen: IGGY – virkeligheten slår tilbake med Edy Poppy & Julian Blaue


Litteraturhushistorien på 15 minutter
Helle Riis
og Merete Franz er folka vi kan takke for at det i det hele tatt ble et litteraturhus i Skien. 15 år seinere, innleder de kvelden med et tilbakeblikk på Litteraturhusets historie.

Litteraturhistorien fra Snorre til Skaranger med Janne S. Drangsholt 
Janne Stigen Drangsholt, professor i engelsk litteratur ved Universitetet i Stavanger, har allerede gjort stor suksess med kunnskapsrike og spissfindige lesninger av forfattere og bøker vi alle burde ha lest. Nå er hun aktuell med oppfølgeren, Fra Snorre til Skaranger – 66 norske klassikere du naturligvis har lest. Her vil du få en kjapp og nyttig gjennomgang av norsk litteraturhistorie med fokus på spørsmål som hvorfor snakker vi fremdeles om Undset og Vesaas? Hvorfor skriver ikke Trude Marstein mer om å hogge ved? Og hva er egentlig poenget med Jon Fosse? Dette og mer til får du svar på i form av et høyst underholdende foredrag hvor Drangsholt forteller og illustratør Therese G. Eide (kvinnen bak Intet nytt fra hjemmefronten) tegner.

Stemmer fra Telemark 
Telemark er Telemark igjen, og fylket er like litteraturrikt som før. Vi har invitert tre nye og aktuelle forfattere: Edy Poppy, Frederik Svindland & Elin Eika Bringa. Hva er deres stemmer inn i litteraturen? Hva har hjemstedet betydd for forfatterskapet?

Edy Poppy (f. 1975) vokste opp på en gård i Bø i Telemark, men har bodd flere år i Montpellier, London og Berlin, samt tilbrakt lange perioder i Buenos Aires, Lipari, Rekjavik og Rio. Hun har publisert en rekke tekster i antologier og tidsskrift både nasjonalt og internasjonalt. I 2005 debuterte hun med romanen Anatomi. Monotoni. Den har blitt oversatt til tysk, italiensk, finsk, polsk og engelsk. I 2011 utga hun novellesamlingen Sammen.Brudd. Åpningsnovellen “Dungeness” ble plukket ut av det amerikanske forlaget Dalkey Archive Press, og ble publisert i antologien Best European Fiction 2015. IGGY (2024) er hennes nyeste roman (Gyldendal).
Frederik Svindland (født 1985 i Bergen) vokste opp i Porsgrunn. Svindland er tidligere elev ved Forfatterskolen i Bø. Han debuterte med romanen Pelargonia i 2016. For denne ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris, og han ble tildelt Saabye-stipendet for årets beste debut. Pelargonia ble også utgitt i Danmark. Svindland er nå ute med boka Jævelunge (2024), som allerede har høstet mange gode kritikker (Cappelen Damm).
Elin Eika Bringa (f.1987) kommer fra Bø i Telemark. Hun har en master i pedagogikk fra UiO. «Snart er eg natt» er hennes første roman (Bonnier forlag).

Nachspiel på Lundetangen: Edy Poppy & Julian Blaue

Arrangør: Litteraturhuset i Skien


Billettpriser:
Ordinær: 215
Medlemmer av Litteraturhuset i Skien: 165
Studenter: 100